Ungdomslägret på Karlsrogården 2019

Västergötlands Dragspelsförbunds årliga dragspelsläger för ungdomar genomfördes på välbekanta Karlsrogården i Vänersborg, under andra veckan i augusti 2019. Årets läger blev väldigt lyckat och mycket uppskattat av deltagarna.

God sammanhållning mellan deltagarna
Det är mycket vanligt att samma lägerdeltagare dyker upp, år efter år, men nu hade vi glädjen att få välkomna tre helt nya deltagare till årets läger. Milo Castell, 9 år, från Vänersborg, Filip Jädersten, 16 år, från Stockholm och Elin Malmström, 23 år, från Uppsala, smälte snabbt in i gänget och hela gruppen fick en mycket trevlig lägervecka tillsammans.

Rejäl utmaning
Lägerlärarna, Håkan Andersson, universitetslektor vid Musikhögskolan i Malmö och Jonas Sjöberg förra årets Andrew Walterstipendiat, från Stockholm, ställdes inför en rejäl utmaning när de mötte årets deltagargrupp. Åldersspannet sträckte sig från 9 till 25 år, och det var vitt
skilda kunskapsnivåer de hade att förhålla sig till. Med ett professionellt, mycket välplanerat och förberett kursupplägg bemästrades även denna
svårighet. Ett noga förberett kursmaterial, anpassat till de olika kunskapsnivåerna, trollade fram de mest hänförande musikaliska framföranden, enskilt och hela ensemblen tillsammans.

Håkan & Jonas

Fantastiska lägerföräldrar
Lägerföräldrarna Marie Hagerö, Mikael Aftevik och Paula Castell skötte den berömda ”mark- servicen” med bland annat, matlagning, städning, transporter och filmning. Paula hann också med att gå ut i skogen och plocka bär och baka efterrättskaka, som inte var planerad, och hitta hemliga skogsstigar som kunde användas till trevliga kvällsaktiviteter.

Kvällsaktiviteter
Fritiden fylldes med bad i näraliggande sjö, femkamp, som några av deltagarna hade planerat, en tipspromenad, som egentligen var ett läxförhör, som Håkan Andersson knåpat ihop och som slutade vid en lägereld där korvgrillning vidtog, samt slutligen Jonas Sjöbergs musik-
quiz. De vinnande lagen fick naturligtvis ett pris, som man också kunde bjuda alla andra på, så alla vann. Juniorerna bakade också hallongrottor till lördagens konsert.

Roligt och lärorikt läger
Det blev långa dagar med övningar, både i storgrupp, alla tillsammans, samt övning i mindre grupper utifrån ålder och kunskap samt även enskilda privatlektioner. Tre olika konserter hanns med under veckan. Så det blev mycket övning på att framträda inför publik. Redan på fredagen bar det av in till Vänersborgs centrum, för ett framträdande på Gågatuscenen i Vänersborg. På lördagen hölls en konsert på lägergården och slutligen avslutades veckan med en tredje konsert på lägergården, för anhöriga och vänner på söndagen, innan hemfärd.

Repertoaren
Under veckan spelades alltifrån 1700-talsmusik till riktigt modern musik från 2019. Sammanlagt blev det 15 melodier som övades in av lägerorkestern och inte mindre än 8 av dem framfördes av hela lägergruppen, där alla oavsett ålder spelade med. Mycket njutbara framföranden!

Några av de kompositioner som framfördes var, Polska efter From-Olle, Adagio för Glasharmonika av W.A. Mozart, Vicky Varulvsvegetarianen av Per Moberg, Nocturne av Evert Taube, och Arcade, Vinnaren av Eurovision Song Contest 2019.

Bästa betalningen
När en av deltagarna, vid diplomutdelningen, på avslutningsdagen, sträcker armarna i luften och utbrister ”Det här är det bästa jag varit med om” då värmer det gott i hjärtat på lärare och arrangörer! Det blev ett mycket bra och uppskattat läger.

Vi kommer igen 2020
Västergötlands Dragspelsförbund återkommer med ett nytt ungdomsläger, nästa sommar igen, då blir det i vecka 31, men dessförinnan kommer ett vinterläger att hållas i januari 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *