Ensemblehelg på Karlsrogården Vår 2024

Dags för åter en Ensemblehelg! Detta blev sjunde ensemblehelgen i rad och den andra som vi anordnat på våren. Under pingsthelgen (17-19 Maj) så arrangerades detta evenemang, och det blev som tidigare gånger en mycket lyckad Ensemblehelg med många fina minnen utav både dragspelsmusik, god mat och härligt umgänge! Inte nog med det så bjöds det även på ett fantastiskt väder och vi fick uppleva Karlsrogården i en vacker vår/försommarskrud!

Helgen började med en välkomstfika ute i det fantastiskt fina vädret. Göran Johansson och Kenneth Andersson, två utav de tidigaste anlända deltagarna fikar och samtalar tillsammans i skuggan.

Ingelöv Englund och Fredrik Lundqvist gjorde likadant. Denna gång blev båda deras andra deltagande på våra ensemblehelger. Vi uppskattar verkligen när våra deltagare återkommer!

Fortsatt trevlig samvaro och ankomstmingel. Från vänster: Sigrid Öjefelt, Göran Johansson och Solweig Pettersson.

Per-Fredrik Löthgren och Kenneth Andersson, två personer som deltagit på flera av våra tidigare ensemblehelger på både vår och höst!

Medans de andra njöt av solskenet så var somliga redan spelsugna och ville komma igång med att dra i handklaveret! Lennart Odeberg var som vanligt spelsugen och tar de första tonerna för helgen!

Undertiden som deltagarna minglade och hade satt igång med att börja spela, så var b.la. Jesper Lindholm igång med att förbereda maten för kvällen/helgen.

Ingelöv studerar basackord, det gäller att vara väl förbered för vad som komma skall!

Kenneth hade med sig sin sambo Eva-Lena Östvall som hjälpte till i b.la. köket. Vi är alltid tacksamma för all den hjälp vi kan få!

Fredrik och Ingelöv studerar helgens arrangemang tillsammans. Lennart spelar på han med.

Ny deltagare för denna gång var Sven-Erik Alfredsson från Örebro. Med sig hade han sin fru Ingegerd Alfredsson som även hon hjälpte till i köket under helgen.

Jesper och Solweig fortsätter att förbereda kvällens middag som bestod utav en italiensk pastasås med vitlöksbröd och riven parmesan till det!

Sigrid Öjefelt från Öland hade som vanligt rest långväga med tåg. Det är få som är så beundransvärt ihärdiga som Sigrid när det kommer till att resa runt hela Sverige för att delta i olika dragspelsevent!

Så småningom så anlände även familjen Davinder. Hampus Davinder (i mitten) deltog för fjärde gången på våra ensemblehelger. Kjell Davinder (Hampus pappa) hjälpte till i köket och var som tidigare gånger general vid diskmaskinen!

Helen Davinder (längst till vänster) var självklart också med denna gång, även om hon p.g.a. en skada inte kunde hjälpa till i köket så mycket så uppskattade vi såklart att hon följde med till Karlsrogården ändå.

Flera deltagare anländer och det börjar bli dags för att dra igång med kvällens spelpass.

Med nästan alla deltagare på plats så drog första spelpasset igång. Stefan Wenerklang går igenom upplägget för helgens arrangemang.

Prövning utav det första arrangemanget, som var Stefans egen komposition ”Maj maj måne”. En ragtime med en passande titel för månaden som vårens ensemblehelg utspelar sig i.

Som vanligt så blev deltagarna indelade i olika grupper och stämmor. I mitten av salen hittade vi (från vänster): Sven-Erik Alfredsson, Sigrid Öjefelt, Per-Fredrik Löthgren, Sara Lundgren, Fredrik Lundqvist och Jesper Lindholm.

I vänstra hörnet satt (från vänster): Christina Höglund Patel, Göran Johansson, Mats Bergström och Lennart Odeberg.

I högra hörnet hade vi (tidigare ej nämnda från höger): Kenneth Andersson, Ingelöv Englund, Åke Persson och Hampus Davinder.

Efter ett långt spelpass så var det dags för en paus. Johnny Sandelin (i rutig skjorta) och Viktor Eliasson (i vit t-shirt) anlände som de sista deltagarna på plats, och med det så var hela gänger samlat!

Man behöver både vila hjärnan och armarna efter ett sådant långt spelpass. Samtidigt som de pausade så var det även ett trevligt mingel bland deltagarna.

Sara och Johnny i ett trevligt samtal.

Christina och Viktor likaså.

Göran däremot fortsatte att öva på sina stämmor.

Även Fredrik hade svårt att släppa spelet under pausen.

Innan middagen så blev det en hel del buskspelande. Åke och Ingelöv drar igång.

Hampus hänger på han med!

Efter middagen blev det också mycket buskspel. Åke, Sven-Erik, Ingelöv och Viktor spelar tillsammans. Sigrid lyssnar till de ljuva dragspelstonerna.

Innan man drog sig tillbaka eller fortsatte att spela in till småtimmarna så fick alla sig en kvällsmacka.

Så drog sig första dagen mot sitt slut. Men det var bara början av helgen, många fler spelpass väntade!

Så grydde en ny dag och det var dags att ta itu med musiken igen. Efter frukost så fortsatte spelandet/övningen.

Likt 2023 så bjöds det på ett vackert vår eller snarare försommarväder. Sommarvärme och strålande solsken! Karlsrogården i vacker bild med all växande grönska i bakgrunden.

Fikapaus i solskenet.

Alltid trevliga samtal emellan spelpassen och under pauserna.

Sara Lundgren med ett leende på läpparna, bredvid henne står Anna Eliasson (Viktors mamma) som hjälpte till med lördagslunchen.

Anna har varit med och hjälpt till många gånger i köket tidigare, både på ensemblehelger och ungdomsläger. Jättekul att hon alltid ställer upp!

Med sig hade Anna sin egen mamma Berit Johansson (till vänster). Ingegerd hjälper också till med lördagslunchen.

Fortsatt övning under förmiddagen.

Stefan Wenerklang var som tidigare gånger ledare för ensemblehelgen. Han hade som vanligt med sig en hel del kluriga arrangemang som deltagarna fick sätta tänderna i.

Som många tidigare gånger så hade Stefan med sig ett minst sagt ambitiöst potpurri, denna gången i form av ett 20-tal välkända valser som fick brottas med varandra mellan stämmorna i färre och färre takter ju längre man kom in i arrangemanget. Samlingsnamnet för arrangemanget fick bli ”Stefans Valspussel” då det innehöll många bitar som skulle ”hamna på rätt plats”!

Innan lunchen så hade Sara och Viktor ordnat ett klurigt musikquiz. Deltagarna fick svara på diverse frågor som både rörde dragspel och annan typ av musik.

De fick lyssna till musik som var ledtrådar till de frågor som ställdes. Vissa frågor klurigare än andra.

Här kan man se hur frågoformuläret såg ut och kanske kunna läsa sig till lite vad de var för frågor på quizet.

Man samarbetade lite ”inofficiellt” med varandra. Åke och Christina klurar på frågorna tillsammans.

Johnny och Lennart lyssnar till musiken och klurar ut svaret.

Mats och Fredrik gör likadant.

Var det svårt? Vad säger Per-Fredrik och Ingelöv?

Ja det ser lite ut som de tycker det. Kenneth, Göran och Eva-Lena ser fundersamma ut.

Det gör även Ingegerd och Sven-Erik.

Hampus och Kjell i djup koncentration med att skriva ner svaren, Helen funderar lite mer innan hon skriver ner svaret.

Solweig, tillbaka från en liten trip med bilen för att inhandla lite mer mat och hämta redskap hemifrån.

Efter musikquizet så var det dags för lunch. Sillunch blev det på lördagen med potatis, ägghalvor, rågbröd och grönsallad därtill. Väldigt populärt bland deltagarna!

Sara tar åt sig en ordentlig portion så att hon orkar spela hela eftermiddagen!

Lunch ute i det härliga vädret och trevlig samvaro undertiden, vad mer kan man önska sig?

Efter lunchen var det dags att ta på sig spelet igen och fortsätta att öva inför söndagens konsert!

Fler vackra naturbilder!

Lennart och Hampus spelar tillsammans under en av pauserna.

Gött kökshäng! Viktor, Kjell, Eva-Lena och Solweig samtalar under pausen.

Stefan njuter av eftermiddagssolen.Vila mellan spelpassen måste även en ledare/lärare göra, eller vad säger du Stefan?

Christina och Sara vilar sig lite under pausen.

Men den vilan varade inte så länge, Stefan och Sara fick lusten till att dansa lite medans Lennart och Hampus spelade vidare!

Efter dans och buskspel så var det dags för middag! På lördagskvällen bjöds det på helstekta revben med potatispuré, rödvinsås och glaserade morötter.

Det bjöds även på dessert efter middagen! Hallonparfait med kolasås och kakcrunch.

Var den god Sara? Det verkar så!

Under middagen så avslöjades också svaren från musikquizet. De tre vinnarna av tävlingen blev Åke, Christina och Per-Fredrik! Och som pris fick de varsin mugg. Muggar som nästan var rykande färska från tryckeriet med vår logga samt vår nya slogan som vi i styrelsen röstat fram till ”För Dragspelet i Tiden”. Så roligt att äntligen kunna ge våra prisvinnare en sådan här fin mugg!

Efter middag, dessert och prisutdelning så var det dags för öppen scen, där alla som ville hade chansen att framföra något som de själva övat på eller bara tyckte om att spela. En punkt på schemat som vi testade första gången på hösten 2023, och som blivit väldigt uppskattat. Det skapades nya möten inom musiken då vi fick höra på både ensemblespel, duetter och soloframträdanden!

Först upp på scen var Mats, Sara, Johnny och Viktor, eller ”Ungdomarna med Mats” som de hade valt att kalla sig. De framförde 2 stycken: ”Nattlig Serenad till Sofia Kyrka” av Carl Anton i arrangemang av Lars Holm och ”A Nightingale Sang in Berkeley Square av Manning Sherwin.

Detta blev en helt ny ensembleuppsättning på förfrågan från Mats då han hade med sig arrangemang som han ville framföra, men hade ingen att spela dem med. Där ser man vad nya möten kan leda till!

Näst på tur var Fredrik som också framförde 2 stycken: ”Round the back of the arches” skriven av Kennedy Russel eller som den är känd i Sverige ”Ett glas öl”, och ”I’ll Never Find Another You” av popgruppen ”The Seekers”.

Ingelöv var näst upp på scen och framförde ”Halling efter P.A. Olsen” av Stensland från Norge.

Efter Ingelöv så framförde Åke tillsammans med Viktor en duett, ”Accordion Friends (Liten konsertvals)” av Georg Andersson och Åke själv som hade skrivit och arrangerat 3e reprisen! Samma som med Mats så frågade Åke Viktor om han kunde tänka sig att spela med på detta arrangemang, då han inte hade någon att spela den med.

Åke framförde även några melodier själv, där han även sjöng till: ”En femöres kola” av Alf Robertsson (som publiken fick sjunga med till), och ”Härnövalsen” av B Broberg och Jokern – Paddock.

Hampus och Kenneth framförde ”Vals på Ängön” av Evert Taube tillsammans i en duett. Även här en helt ny duo som inte hade uppträtt tillsammans tidigare.

Ingelöv gick åter upp på scen för att framföra ”Gånglåt från Äppelbo”. Denna gång gick hon runt samtidigt som hon spelade, något som hon berättade att hon övar på att göra hemma på sin gata!

Näst på scen var ännu en duo som bestod utav Christina och Göran. De framförde arrangemang lånade från Vänertrollens (förbundets ensemblegrupp) repertoar: ”Umeåminnen” av Edvin Johansson och ”Schottisfröjd” av Andrew Walter. Även detta en helt ny duo som inte spelat tillsammans tidigare.

Jesper uppträdde med ett soloarrangemang på sitt digitala dragspel. En samling av tre melodier från Tv-spel och anime (japansk tecknad serie): ”The Champions Ballad” från spelet ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild”, ”Kidaf’s Melody” från serien ”Scrapped Princess” och ”Stable Trotters Serenade” från spelet ”The Legend of Zelda: Tears of The Kingdom”.

Sedan framförde även Jesper tillsammans med Viktor ett arrangemang på ”Flickan på Markan” skriven av Gnesta-Kalle i arrangemang av Stefan Wenerklang.

Sist men inte minst så kom Hampus upp på scen igen, denna gång framförde han ”Hammarforsens brus” av Albert Brännlund.

Efter att alla som ville hade fått chans att uppträda på öppen scen så var det åter dags för lite buskspel!

Medans ett gäng satt och buskspelade på nedervåningen, så satt ett annat gäng och spelade på övervåningen. Johnny drar loss på Sigrids Neco-Superior! Christina agerar som åhörare.

Med Johnny spelade även Jesper…

…och Viktor!

Sigrid satt likt Christina som åhörare och myste i soffan.

Efter en stund så anslöt även Stefan…

…och Sara!

När Christina hade dragit sig tillbaka så anslöt istället Per-Fredrik och lyssnade till ljuva dragspelstoner långt in på småtimmarna!

Johnny, djupt inne i att spela en vacker melodi!

Men även de mest ihärdiga kan ju inte spela för evigt, så småningom så kände även Jesper, Viktor och Johnny sig nöjda och gick för att knyta sig (och i alla fall få några timmars sömn). På så vis avslutades denna fullspäckade lördag och så småningom grydde även den sista dagen på denna ensemblehelg.

Så kom söndagen och efter frukost så var det dags att packa väskorna och städa sina rum. Sedan var det dags för ett genrep inför konserten.

Mellan där fanns det plats för en liten fikapaus.

Söndagen bjöd på lika vackert och varmt väder så att man kunde sitta ute i solen och njuta av en kopp kaffe.

Fredrik och Göran njuter också av solens strålar, samtidigt som de har en trevlig konversation.

Efter sista spelpasset så var det dags för lunch, denna gång bjöds det på isterband med stuvad potatis och rödbetor.

Så småningom så började fikagäster och åhörare anlända till gården och det blev ett trevligt mingel mellan besökare och deltagare.

Det dukades upp en härlig fikabuffé som våra gäster och deltagare kunde få njuta av!

Erik Larsson (en av våra nya suppleanter i styrelsen) ansvarade för fikaförsäljningen, och hans mormor hade dessutom hjälpt till med att fixa bakverk till den!

Fullt på uteserveringen blev det också!

Sedan var det äntligen dags för konsert! Jesper hälsade folk välkomna och lämnade sedan över ordet till Stefan som satte igång dragspelsorkestern!

Konserten i full gång!

Publiken var imponerade av vad Stefan och ensembledeltagarna hade fått ihop tillsammans. Förutom de tidigare nämnda ”Maj maj måne” och ”Stefans Valspussel” så framfördes också: ”Boeves Psalm” av Lars Holmer, tre stycken melodier som Åke Persson hade arrangerat ”Solglitter” av Henry Fox, ”Förälskad i Köpenhamn” av Bent Fabricius-Bjerre och ”Rostoffskypolka” av G Porelli. Sist men inte minst så framförde de också Stefans egen komposition ”Jössehäradshambo”.

När konserten var slut så tackade de för applåderna och till sist blev det en diplomutdelning till deltagarna!

Med det så var denna vårliga ensemblehelg slut! Man hjälptes åt att städa av huset och sedan begav sig alla hemåt. Till Karlsrogården återvänder vi igen till hösten, vi ses då!