Ensemblehelg på Karlsrogården Vår 2023

Efter flera år av lyckade och uppskattade ensemblehelger under höstarna från och med 2019, så kände vi att det nu var dags att anordna en på våren. Denna helg gick av stapeln 19-21 Maj 2023 och även denna blev lika lyckad och uppskattad som de tidigare. Denna gång var det 12st deltagare som träffades och spelade tillsammans under helgen och dessa deltagare var:
Kenneth Andersson, från Smålandsstenar
Åke Persson, från Bälinge
Sigrid Öjefelt, från Färjestaden
Jesper Lindholm, från Trollhättan
Per-Fredrik Löthgren, från Örebro
Fritiof Hedman, från Göteborg
Viktor Ek, från Fristad
Sara Lundgren, från Vargön
Göran Johansson, från Vänersborg
Elis Ljunglöf, från Vänersborg
Hampus Davinder, från Åsa
och Viktor Eliasson, från Torslanda
Den som höll i rodret och agerade som både pedagog och orkesterledare var (för många) den välkände Stefan Wenerklang som för 5e gången höll i ensemblehelgen. Som vanligt gjorde Stefan jobbet med bravur och fick ihop en mängd fina arrangemang som deltagare fick spela tillsammans.
Solweig Pettersson (förbundets kassör) var som vanligt med runtom under helgen och fixade mycket med maten såväl som många andra uppgifter så att helgen kunde flyta på med lätthet.
Helgen startade på fredagen med fika och mingel, samt rumsfördelning.
Kenneth och Per-Fredrik anlände ganska tidigt och hade god tid att prata ihop sig och förbereda sig inför alla helgens musikaliska äventyr.
Såklart så kunde man inte hålla fingrarna borta från spelen och det var redan några som var igång att spela innan allt hade startat igång på allvar. Stefan och Hampus drog några goa bitar innan det var dags för invigning och presenationsrunda.
Viktor Eliasson startade med att testspela lite på de arrangemang som skulle genomföras under helgen.
Viktor Ek kollade igenom noterna lite innan det var dags att ta på sig spelet.
Efter att invigningen var avklarad så var det dags för en härlig middag, denna fredagskväll bjöds det på Kycklingfajitas.
Även om de inte hade spelat så länge så var alla hungriga efter (för somliga) en lång resa för att komma till Karlsrogården.
Under måltiderna så var det inte bara god mat som intogs utan även många trevliga samtal om allt mellan himmel och jord.
Nog var det glada att få i sig både lite mat i magen men även gott tjöt.
Efter en härlig middag och ett stort spelpass så var det fri disposition av tiden och många spenderade såklart de resterande timmarna utav dygnet till att spela dragspel!
Under sådana här helger så kan det ofta bli att man sitter och spelar långt in på småtimmarna då tiden lätt springer iväg när man har det trevligt och musicerar tillsammans.
Sitter man inte själv och spelar kan man istället sitta och njuta av andra som gör det. Sigrid tycker lika mycket om båda.
Så var det en ny dag som grydde. Inte nog med att helgen var mycket trevlig i sig, men Karlsrogården visade sig verkligen på sin bästa sida då det var kanonväder hela helgen, och med att ha helgen i maj gjorde ju även att det var otroligt vackert med all blommande grönska runtom!

Härligt ljusgröna bilder tagna utanför gården.

Efter frukost var det dags att ta på sig spelen igen och fortsätta med det musikaliska arbetet.
Från vänster: Viktor Eliasson, Jesper Lindholm och Kenneth Andersson.
Från Vänster: Viktor Ek, Sara Lundgren, Fritiof Hedman, Per-Fredrik Löthgren, Hampus Davinder och Sigrid Öjefelt.
Full koncentration på musiken.
Elis Ljunglöf (till Vänster) var den första deltagaren som inte spelade dragspel, han spelade tvärflöjt och lyfte hela orkestern lite extra med sina härligt ljusa och vackra flöjttoner. Även om dessa helger främst är till för dragspelare så välkomnar vi även andra instrument, så länge man har spelglädje och gillar att spela tillsammans med andra. Till höger om Elis sitter Göran Johansson, en sann veteran inom dessa helger.
Sara och Viktor Ek spelade oftast i samma stämma under helgen, därför var det såklart smidigt att de satt bredvid varandra.
Ett av de arrangemang som utövades under helgen var ”La chica de los ojos bonitos” eller ”Flickan med de vackra ögonen” en Fandango som Stefan hade skrivit och arrangerat i fyra stämmor. Det var nästan omöjligt att inte få den fast i huvudet och nynna eller vissla på den efteråt.
Efter ett långt spelpass så var det dags för deltagarna att sträcka på benen lite och ge sig ut på en tipspromenad i det härliga vårvädret.
Man fick varsin svarstalong och penna och sedan var det bara att ge sig ut i skogen och leta rätt på de 12st frågor som var utsatta längs stigen.
De delade in sig i smågrupper på två och två.
Här har vi första gruppen, Stefan och Kenneth!
Andra gruppen bestod av Åke och Viktor Ek.
I tredje gruppen hittade vi Per-Fredrik och Fritiof.
I fjärde gruppen så var de faktisk 3st som gick tillsammans, Hampus och hans föräldrar Kjell och Helene Davinder. Kjell och Helene hjälpte till i köket med både mat och disk och var såklart till stor nytta för oss i förbundet!
Femte gruppen bestod utav Sara och Elis.
Göran och Sigrid tog sig an frågorna tillsammans i sjätte gruppen.
Sist men inte minst så kom Viktor Eliasson, som för övrigt sitter som ledamot i styrelsen.
Jesper (förbundets ordförande) hade denna gången ordnat med alla frågorna till tipspromenaden. Han tillsammans med hela styrelsen hade lagt ner mycket arbete inför helgen, vilket förstås är ett roligt arbete (även om det kräver många timmar).
Temat på frågorna var ”mat och musik i kombination”. Eftersom Jesper jobbar som kock och bagare så har han förstås ett lika stort intresse för mat och bakverk som för musik och dragspel, och det var detta som lade grunden till temat på frågorna.
Frågorna kunde bestå av att t.ex. kunna nämna ett köksredskap som har samma namn eller där namnet på ett musikinstrument ingår. Klurigt för folk som aldrig har jobbat inom yrket.
Men det kunde även handla om andra saker där mat och musik kolliderar, som denna fråga där man skulle svara på vad gastronomen Edward Bloms bidrag i melodifestivalen 2018 hade för titel.
När de kom tillbaka till lägergården så stod det uppdukat med grillad korv och hamburgare och det var ett ypperligt tillfälle då vädret var både varmt och skönt med strålande sol!
Grillningen stod Anders och Karin Lindholm (föräldrar till Jesper) för. Här fanns det klassiska tillbehör som bröd, ketchup och senap men även andra läckerheter som syrad rödlök till hamburgarna.
Och nog var deltagarna hungriga efter tipspromenaden, tur att det fanns gott om både korv och hamburgare.
Med under helgen var även hunden Soja som var glad att få komma ut och njuta lite av det soliga vädret.
Elis och Viktor Eliasson njuter av maten och solen.
Detta var första ensemblehelgen som Viktor Ek deltog på. Han har många gånger förr deltagit på våra ungdomsläger och nu var det även dags att vara med på en ensemblehelg, vi hoppas att han kommer delta på fler!
Karin fixade med att ta ut alla tillbehör till grillningen.
Anders var grillmästare och skötte det jobbet väl.
Både Åke och Sigrid njuter av maten.
Detta var Hampus andra deltagande på en ensemblehelg, vi hoppas på många fler!
Sara Lundgren (Vice ordförande i förbundet) är alltid glad och spelsugen och har varit med sedan första ensemblehelgen 2019!
På en utav de stubbar som hade gjorts om till en ”fåtölj” satt Göran och njöt utav solskenet.
Denna dag var även Kjells födelsedag! Så hela ensemblen gratulerade honom med att spela och sjunga ”Ja må du Leva!”.
Resterande tid av lunchrasten fick man disponera som man ville. Elis passade på att läsa lite.
Per-Fredrik och Stefan kopplade av i varsin fotölj.
Viktor och Hampus däremot satte igång med att spela igen!
Anna Eliasson (Viktors mamma) var med och hjälpte till med att förbereda middagen.
Lördagskvällens meny bestod utav ugnsbakad torsk till varmrätt och rabarberpaj med vaniljglass till efterrätt.
Även lördagskvällen bjöd på vackert väder.
Karlsrogården i vackert kvällsljus.
Så var det åter dags att spela ihop sig igen, nu var det full fokus på att finslipa alla arrangemang inför söndagens konsert.
Under lördagskvällen hanns det även med lite andra aktiviteter så som detta poängspel där man skulle rulla träcirkeln så långt åt 100 poäng som man kunde, drog man för hårt hamnade man istället på 0 poäng.
Det turades om att försöka nå bästa poängsumman, här gör Viktor Ek ett försök.
Sara ser väldigt säker ut på sin strategi.
Även Kenneth ser ut som han var säker på att han använde rätt teknik.

Jesper lyckades dra in 85 poäng varje gång det var hans tur.
Sedan var det förstås en hel del dragspelande under kvällen!
Stefan ser nöjd ut med att få dra lite extra i bälgen under kvällen.
Även Jesper ser glad ut (även om han för tillfället inte spelade).
Även lite kortspel utövades under kvällen, Sara och Elis spelar tillsammans, vem vinner?
På söndagen så var det mycket med förberedelser inför konserten och att få det sista finslipet på musiken. Men såklart hanns det även med lite fikapaus ute i solskenet.
Innan konserten så fick deltagarna en ordentlig lunch så de hade ork att koncentrera sig på musiken.
Söndagslunchen bestod utav italiensk kasslergratäng med pasta samt en vitkålssallad med ananas. Per-Fredrik ser riktigt hungrig ut.
Efter lunch så bjöds det på tårta och delades ut diplom enligt sedvanlig tradition. Även kökspersonalen tackades av och fick varsin chokladkartong.
När konsertbesökarna anlände så kunde de köpa fika innan konserten startade. Här erbjöds det många läckerheter!
Några utav medlemmarna i styrelsen hade ställt upp med att baka goda bakverk så som drömrulltårta och mandelbiskvier, och fikabrödet var mycket uppskattat av konsertbesökarna!
Såklart kunde de njuta av sitt fika ute i solen.
Så var det dags för konsert! Stefan presenterade alla melodier och berättade även lite anekdoter om dem.
Djup koncentration under konsertens förlopp…

Efter konserten var slut så tackades Stefan av med en blombukett och en chokladkartong. Vi hoppas att Stefan fortsätter att ställa upp som pedagog under framtida ensemblehelger!
Även Viktor som i flera utav arrangemangen agerade som basist fick sig lite beröm utav Magnus Darell som var en utav åhörarna på konserten.
Och så var det återigen dags att knyta ihop säcken för ännu en lyckad ensemblehelg. Deltagarna och styrelsen hjälpte till att städa gården, packade ihop och sedan skildes man åt. Men innan det så sa man ”vi ses till hösten!”.