Spelträffen på Folkets Hus i Vänersborg 2024

Lördagen 10/2 2024 så anordnade vi i förbundet en spelträff för första gången på Folkets Hus i Vänersborg. Det blev en trevlig och mysig dag där de kom många besökare, både kända och okända ansikten! Lokalen var mycket trevlig med en fin scen där det blev en härlig samvaro.

Innan träffen drog igång så riggades ljudet upp och man ställde iordning lokalen på ett sådant sätt som kändes lämpligt för att alla skulle kunna ta del av det kommande scenprogrammet. Roland Brandt fixade med ljudanläggningen.

Solweig Pettersson (till vänster) stod i entrén och tog emot besökarna innan de steg in i lokalen. Till höger om Solweig har vi Daga Fagius från Stockholm som gjorde sin debut på en sådan här dragspelsträff. Det är alltid roligt när vi får långväga gäster!

Fler och fler besökare anländer till spelträffen!

Två spelsugna grabbar: Erik Larsson från Trollhättan (vänster) och Viktor Eliasson (höger) från Torslanda. Erik är för övrigt elev till Viktor på hans kurser i dragspel via Folkuniversitetet i Trollhättan.

Under dagen så stod baren och cafeterian på Folkets Hus öppen för alla besökare, där man kunde införskaffa sig en kopp kaffe, fikabröd eller en smörgås. Man kunde även få sig ett glas öl eller vin samt varm mat som t.ex. en hamburgertallrik.

Buskspelandet tar sin början. Många musikanter samlades för att spela tillsammans!

Det blev nästan lite av ett inofficiellt allspel redan innan allspelet hade dragit igång.

Somliga av besökarna kom till spelträffen endast för att lyssna och hade inget eget instrument med sig. Man är självklart lika välkommen till att göra det på våra träffar!

Fortsatt buskspel och trevlig samvaro.

Även i de andra rummen så spelades det på för fullt! Från vänster: Frank Samuelsson, Laila Nylund, Sofia Gunnardotter och Ebbe Lindgren.

Med dem spelar även Clas Larsson på dragspel och Torbjörn Brissman på saxofon.

Så var det dags för allspel! Roland Brandt ledde allspelet som innehöll 8st härliga melodier, bland annat ”Huggkubben”, ”Spiskroksvalsen”, ”Gånglåt från Äppelbo” och ”Lycklige Henriks Polka”!

Folk satt både på scen och framför den och spelade. Det blev stor uppslutning på allspelet helt enkelt!

Daga hänger med på allspelet!

Fortsatt allspel.

Två herrar med vita dragspel på magen, till vänster Torsten Wahlström och till höger Örjan Johansson.

Efter allspelet så var det dags för scenprogram. Först upp var förbundets egna ensemblegrupp Vänertrollen. Från vänster: Viktor Eliasson, Jesper Lindholm, Göran Johansson, Lennart Odeberg, Leif Zackrisson och Marie Wennberg.

Efter Vänertrollen så bjöd dragspelsklubben Trolldraget på härlig musik. Från vänster har vi: Sören Axelsson (bas), Roland Brant (dragspel), Ingela Larsson (gitarr), Göran Johansson (dragspel), Lennart Odeberg (aerophone), Torbjörn Brissman (klarinet), Bosse Engblom (mandolin), Roland (Molle) Lindberg (nyckelharpa), Lena Strand (dragspel) och Kerstin Asklund (dragspel).

Medans scenprogrammet pågick så buskspelades det för fullt i de andra rummen.

Näst på tur på scenprogrammet var Daga Fagius. Hon framförde några melodier på sitt accordeon, alltså dragspel med melodibas. Det var stycken i stil av barocken och folkmusik. Roligt med lite variation i scenprogrammet!

Daga läser för övrigt på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har accordeonpedagogen Anita Agnas som lärare.

Efter Daga så framförde durspelaren Anders Axelsson några härliga melodier som han dels har skrivit själv. Anders fick ackompanjemang utav Roland Brandt på ståbas och Dan Henriksson på gitarr.

Det är härligt att även få in lite musik framförd på durspel under scenprogrammet!

Därefter hade vi Torsten Wahlström, tillsammans med Ingela Larsson på gitarr och återigen Roland Brandt på ståbas.

Torsten har för övrigt tidigare suttit med i styrelsen som b.la. vice ordförande. Roligt att han återkommer till våra evenemang med jämna mellanrum!

Sedan hade vi styrelseduon Jesper Lindholm och Viktor Eliasson. De framförde två stycken melodier som är skrivna av Stefan Wenerklang ”Takt & Tonfiskarna” och ”Den glade dragspelaren” samt den oerhört vackra visan ”Errol Flynn” och sist men inte minst ”Doramazurka” av Pietro Deiro.

Jesper är (som kanske många vet) ordförande för förbundet och Viktor sitter som ledamot.

Många åhörare under scenprogrammet.

Sist men inte minst hade vi Örjan Johansson som framförde en god blandning av melodier så som ”Cirkuspolka” av Adrew Walter, ”Beautiful Days” av Pietro Diero och ”Födelsedagsvals till Mona” av Benny Andersson.

Efter att scenprogrammet var slut så fick man valfritt komma upp på scenen och spela om man ville. Här spelar Lena Strand på sitt Elka med basförstärkare.

Paula Castell kom en stund under kvällen för att titta till och lyssna på all härlig musik.

Med sig hade Paula dagens yngsta besökare, Leon Castell!

Fortsatt buskspel på scenen under kvällen.

Så småningom så började folk att packa ihop och bege sig hemåt. De som var kvar satt och lyssnade på lite av en ”privatkonsert” med Jesper och Viktor. Sigrid Öjefelt spelade också med på vissa melodier. När klockan nästan var 23:00 avslutade de med psalmen ”Blott en dag” och sedan packade man ihop sina instrument och begav sig hem i den kalla vinternatten. Med det var denna spelträffen slut och vi siktar på att åter anordna en spelträff i februari 2025!