Spelträffen i Villa Elfhög 2023

Så var det åter dags för den årliga dragspelsträffen. Återigen så anordnade vi denna träff i det vackra Villa Elfhög i Trollhättan, detta blev 4e gången som vi hållit en spelträff i dessa lokaler. En anrik byggnad utan dess like!

Klockan 14:00 så öppnade vi portarna för allmänheten, men innan dess så såg vi i styrelsen till att göra iordning allt för våra gäster, så som att koka kaffe, breda smörgåsar, lägga fikabröd på fat och ställa iordning lokalerna så att det skulle bli så trivsamt som möjligt.

Stefan Wenerklang (suppleant), Fritiof Hedman (sekreterare) och Viktor Eliasson (ledamot) i fullt sjå med att breda smörgåsar och förbereda allt fika. Det är mer jobb med detta än vad man kan tro.

Ordföranden Jesper Lindholm var också till hjälp med att förbereda allt smarrigt fika!

Medans några av oss hade fullt upp i köket så började det redan anlända besökare. Vår kassör Solweig Pettersson tar emot en av de först ankomna besökarna, Lennart Odeberg.

En som också var på plats tidigt var ingen annan än Sigrid Öjefelt som rest hela vägen ifrån Öland för att vara med på vår spelträff!

Så var alla smörgåsar och fikabröd på plats och det fortsatte att anlända besökare, både bekanta ansikten men även en hel del nya.

Vår fikabuffé bestod bland annat utav småbröd i olika sorter, ungherrar, chokladsnitt och pepparkakor!

Men det fanns även smarriga kanelbullar…

…och saffransbullar med russin!

Nu började det bli fart och håll igång! Spelandet drog igång och här har vi ett härligt gäng herrar på olika instrument, Roland (Molle) Lindberg på nyckelharpa, Nils Andersson och Tore Andersson på dragspel samt Morgan Forsberg på fiol. Kerstin Asklund satt och njöt av musiken samtidigt som hon virkade någonting trevligt.

I ett av de andra rummen så satt Viktor Eliasson (vänster) och Willy Johansson (höger) och spelade tillsammans. Fiol och dragspel är en fantastisk combo!

Göran Johasson övar på sina stämmor inför scenuppträdet med förbundets ensemblegrupp Vänertrollen.

Likaså gör Per-Åke Warg, också en utav medlemmarna i Vänertrollen.

I kapprummet så spelade Stefan Wenerklang och Tommy ”Svarten” Johansson tillsammans, Anna Johansson från Kristinehamn satt och lyssnade till dessa ljuva toner från både dragspel och gitarr.

Örjan Johansson och hans son Isak Johansson besökte denna gång vår spelträff, de gör sig redo för att dra i bälgen och spela en hel del härliga låtar!

Fortsatt buskspel på övervåningen, fler och fler besökare anlände för att både lyssna och spela.

I rummet bredvid satt ett annat gäng spelemän och kvinnor…

…från vänster har vi Per-Anders Pettersson, Roland Brandt och Rosmarie Pettersson på dragspel samt Sören Axelsson på elbas.

Mitt emot dem sitter Erika Sternerson på dragspel, Anders Axelsson på durspel och Hans-Åke Pettersson på gitarr.

Hans-Åke både sjöng och spelade gitarr.

Jesper och Solweig går över listan för scenprogrammet och kollar vilka som anmält sig till att uppträda samt vilka tider de ska spela.

När alla var samlade och hade spelat ihop sig så var det dags för allspel! Flera härliga melodier framfördes, så som Lördagsvalsen, Farsans Hambo, Finska Polkan, Gubben och Gumman och många fler!

Stefan (med fingrarna i luften) ledde allspelet och hade koll på vilka repriser som skulle spelas samt när man skulle avsluta låtarna.

Efter allspelet så var det dags för öppen scen! Här ser vi dragspelsklubben Trolldraget uppträda med en rad olika melodier.

Isak Johansson var härnäst och bjöd på en blandad repertoar med melodier så som ”Bel Fiore” av Pietro Frosini och ”Novelty Accordion” av Erik Frank.

Många satt kvar och lyssnade på hela scenprogramet, andra som det kliade i fingrarna på fortsatte att buskspela.

Torulf Karlsson uppträde med några härliga folkmelodier men även en och annan dragspelsklassiker.

Stefan och Tommy bjöd på flera härliga arrangemang som minst sagt hade glimten i ögat, bland annat ”Flaggan i topp” skriven av Stefan själv och ett skämtsamt arrangemang utav ”Näktergalens Ö” av Debbie Cook, där de hade vävt in en rad olika melodier så att det blev ett helt medley utav låtar!

Det blev ett riktigt härligt scenprogram med olika framträden och blandade genrer.

Örjan Johansson spelade också några låtar på scen bland annat ”Beautiful Days” av Pietro Deiro och ”Vilda Västern” av Allan Eriksson.

Stefan och Viktor uppträde med endast en melodi, men inte vilken melodi som helst utan ingen annan än ”35 minuter till Köpenhamn” av Lars Holm.

Sist men inte minst hade vi ”Siws Kapell” där namnet ”Siw” kommer från förnamnet på medlemmarna i gruppen, Sören Axelsson på elbas, Ingela Larsson på Gitarr och Willy Johansson på fiol.

Efter scenprogrammet så fortsatte man att buskspela tillsammans.

Kerstin Asklund förgyllde buskspelet med sång.

Stefan provade sig på att spela lite på ett pianodragspel, som van knappspelare så blir det en liten utmaning när man ska byta till pianotangenter. Men han ser rätt glad ut i alla fall.

Man kan förstås även ha många trevliga konversationer på en sådan här spelträff, här har vi Solweig och Kenneth Nilsson som har ett just sådant i lobbyn.

Örjan, Isak, Sigrid och Viktor spelade vidare i kapprummet medan Niclas Svensson, ordförande i Nääs DK lyssnade.

Så började denna spelträff dra sig mot sitt slut och det var väl mörkt när alla gav sig hemåt. Här ser vi tågbron som ligger precis framför byggnaden, den lyser ståtligt i kvällsmörkret.

Villa Elfhög i nattskrud, som sagt en mycket vacker och anrik byggnad.

Så var det dags att bege sig hemåt efter en lång dag med en massa härlig musik. Styrelsen hjälptes åt att städa huset och sedan släckte man alla lampor, låste villan och sa hejdå. Kanske återkommer vi till Villa Elfhög nästa år igen?