Ensemblehelg på Karlsrogården Höst 2023

Så var det dags igen för en Ensemblehelg på hösten! För femte året i rad anordnade vi ensemblehelg på hösten och nummer sex i ordningen medräknat med den vi anordnade på våren 2023. Det blev som vanligt en mycket lyckad helg med fantastisk musik, god mat, härligt umgänge och mer därtill! Från fredag 20 till söndag 22 oktober höll evenemanget på.

Som tidigare ensemblehelger som vi anordnat så höll Stefan Wenerklang i taktpinnen och ledde dragspelsorkestern med sina fantastiska arrangemang. 17st tappra deltagare var det som tog sig an musiken och här har vi ett gruppfoto med alla deltagare samt Stefan. Från vänster: Mats Bergström, Sigrid Öjefelt, Jesper Lindholm, Marie Wennberg, Göran Johansson, Sara Lundgren, Kenneth Andersson, Helen Brink, Hampus Davinder, Malou Lilja Svensson, Stefan Wenerklang, Joakim Brink, Christina Höglund Patel, Viktor Eliasson, Johnny Sandelin, Ebba Curman Perers, Ingelöv Englund, Fredrik Lundqvist.

Helgen började med inkvartering av rum, mingel samt fika. Från vänster: Ebba Curman Perers, Eva-Lena Östvall, Solweig Pettersson, Kenneth Andersson, Göran Johansson.

Ingelöv Englund (vänster) och Fredrik Lundqvist (höger) var två utav de nya deltagarna som ej varit med på våra tidigare ensemblehelger. Det är alltid lika roligt när det kommer nya personer som inte varit med tidigare på våra evenemang!

Hampus Davinder (mitten) gjorde denna gång sitt tredje deltagande på våra ensemblehelger. Som tidigare tillfällen så hade han med sig sina föräldrar Kjell (vänster) och Helené (höger) Davinder. De hjälpte som tidigare gånger till med maten under helgen samt mycket annat runtom gården. Vi är alltid tacksamma för all den hjälp vi kan få under våra evenemang!

Malou Lilja Svensson (vänster) och Göran Johansson (mitten), två av våra veteraner som varit med flera gånger på våra tidigare helger. Tillsammans med dem står Solweig Pettersson vår kassör i förbundet, som i vanlig anda hade hand om mycket saker i bakgrunden under helgen. Hon hjälpte förstås till med matlagningen men som sagt mycket annat så att helgen kunde flyta på utan problem.

Ebba Curman Perers (vänster) som också var ny för årets ensemblehelg studerar noterna till arrangemangen för helgen tillsammans med Ingelöv och Fredrik.

Sigrid Öjefelt från Färjestaden gjorde sitt fjärde deltagande på våra ensemblehelger. Som vanligt hade hon både spelglädje och längtan efter att få lyssna på all musik som framfördes under kvällar och nätter!

Marie Wennberg (vänster) som även hon är rutinerad deltagare på våra ensemblehelger, sitter bredvid lägerledaren Stefan Wenerklang och har ett trevligt samtal. Både Marie och Stefan är för övrigt suppleanter i styrelsen.

På fredagskvällen anordnades det en mysig grillkväll utomhus. Anders och Karin Lindholm stod för arrangerandet av denna grillkväll. Anders och Karin är för övrigt föräldrar till vår ordförande Jesper Lindholm och sitter även med som revisor (Karin) och revisorsuppleant (Anders) i styrelsen.

Anders förbereder grillplatsen inför kvällen.

Trots det blåsiga vädret och stormvarningarna så trotsade vi ändå vädret och anordnade grillkvällen utomhus som planerat. Det blev som tur var ingen storm och kvällen blev faktiskt riktigt mysig.

När mörkret hade börjat lägga sig och efter en timmes spelpass så bjöds deltagarna ut till grillad korv med smarriga tillbehör!

Nog var det allt kallt ute men deltagarna fick klä sig med de varmaste de hade och fick även filtar och en varm äppeldryck att värma sig med. från vänster: Christina Höglund Patel, Joakim Brink, Helen Brink, Fredrik Lundqvist.

Ordföranden Jesper Lindholm häller upp varm äppeldryck till Kenneth och Eva-Lena. Eva-Lena var också med och hjälpte till med mat och diverse andra saker under helgen.

Kjell och Helené tar för sig av tillbehören till korven.

Två glada och varmt påklädda, Karin Lindholm och Stefan Wenerklang.

Anders var grillmästare under kvällen, bredvid honom står Johnny Sandelin.

Trots kylan hade man ändå väldigt trevligt och roligt ihop.

Johnny Sandelin (vänster) gjorde sitt första deltagande på våra ensemblehelger. Han har dock varit med på många av våra andra evenemang, inte minst flera av våra ungdomsläger och har även suttit med i styrelsen som sekreterare. Bredvid honom sitter Sara Lundgren, vår vice ordförande i förbundet, lika glad som alltid!

Efter grillningen så var det tillbaka in i stugvärmen för ytterligare ett spelpass. Första stycket som deltagarna fick ge sig an var det otroligt ambitiösa potpurriet ”Oh boy, vilken indian som dansar på Brännö brygga”, en samling melodier skrivna av Lasse Dahlquist i arrangemang utav Stefan. Inte mindre än 11st melodier ingick i potpurriet och var ungefär 6,5 minuter långt!

Men det hans förstås med många andra melodier under helgen, både arrangemang som varit med tidigare ensemblehelger och nya arrangemang. tre stycken av melodierna var både komponerade och arrangerade av Stefan själv ”Fikastunden”, ”La chica de los ojos bonitos/Flickan med de vackra ögonen” och ”Vid Glafsfjorden”.

Kvällen avslutades med kvällsmacka och sedan fri disposition av tiden, många spenderade förstås tiden till att spela mera dragspel! några av dem var Stefan, Johnny, Hampus och Sara.

Medans några spelade på för fullt så njöt de andra utav musiken i samband med en kvällsmacka.

Stefan gjorde som vanligt ledarjobbet med bravur, denna gång på grund av hälsoskäl så agerade Stefan mer som dirigent än att spela med under övningarna. Men på kvällen så kunde han såklart inte hålla fingrarna i styr och låta bli spelet och fick dra en rad härliga melodier trots allt.

Fullt spelande på gång i grupp!

Efter att man fått spelat av sig ordentligt, så sa man god natt och gick och la sig för att sova. Lördagen inledes med en härlig frukost och sedan fick deltagarna sätta tänderna i musiken igen!

Hela gruppen övar tillsammans, Stefan leder musiken framåt.

Några veckor innan helgen gick av stapeln så fick deltagarna notmaterial utskickat via mail samt blev indelade i grupper. Första gruppen bestod utav: Johnny Sandelin, Christina Höglund Patel, Mats Bergström och Marie Wennberg.

I grupp nummer två hittade vi: Fredrik Lundqvist, Sigrid Öjefelt, Göran Johansson, Jesper Lindholm och Sara Lundgren.

I grupp nummer tre var det: Hampus Davinder, Malou Lilja Svensson och Helen Brink.

Sist men inte minst hade vi grupp fyra som bestod utav: Joakim Brink, Ingelöv Englund, Ebba Curman Perers, Kenneth Andersson och Viktor Eliasson.

Malou övar på sin stämma under fikapausen.

Ingelöv och Ebba kände varandra sedan tidigare då de hade bland annat båda deltagit under en annan dragspelskurs som hålls i Värnamo.

Innan lunch så fick deltagarna ge sig an en tipspromenad som på grund av det regniga höstvädret fick hållas inomhus.

Sara hade anordnat tipspromenaden med tolv stycken både kluriga och finurliga frågor! Här sitter hon och Stefan tillsammans i väntan på att deltagarna ska lämna in sina frågeformulär.

Hampus och Kenneth tog sig an frågorna tillsammans.

Viktor och Johnny gjorde likadant.

Nog var allt frågorna lite kluriga ändå, eller vad säger du Marie?

Solweig och Helené i fullt sjå med att fixa lunchen. Till lördag lunch blev det en smarrig lasagne!

Anna Eliasson (till vänster) hjälpte till med maten under lördagsförmiddagen. Anna är för övrigt mamma till Viktor och bredvid henne sitter Berit Johansson, mamma till Anna och mormor till Viktor. Hon var inte med och spelade utan satt och njöt utav musiken under tiden som övningarna pågick. Det är man såklart välkommen till att göra det med!

En färgkavalkad bestående utav uppskurna rotsaker som sedan fick gå in i ugnen tillsammans till lördagens middag!

Under pauserna mellan allt spelande så utövades även andra aktiviteter, här håller Johnny och Sara på att samarbeta sig genom en ”ostlabyrint”. Klurigt!

De ser väldigt koncentrerade ut!

Marie prövade sig också på ostlabyrinten…

…Likaså gjorde Malou.

Då det var ganska kyligt och blåsigt ute under helgen så var det skönt att elda i den öppna spisen som står i matsalen.

Många trevliga samtal blev det även under måltiderna och fikapauserna.

Efter lunch fortsatte ensemblespelet, Stefan agerar som dirigent!

Dags för nästa arrangemang!

Innan middagen fick alla möjlighet att varva ner lite efter det långa spelpasset. Solweig, Sigrid och Sara här i ett trevligt samtal.

Somliga fortsatte spelandet innan det var dags för middag.

Stefan passade på att värma både fingrar och bälg framför brasan.

Mats Bergström gjorde som flera andra sin debut på vår ensemblehelg denna gång.

På lördag eftermiddag/kväll så fick vi besök utav Tommy Nilsson och hans fru Inga Britta. Tommy har en youtube kanal där han laddar upp filmer som han spelat in från olika dragspelsevenemang och stämmor runtom i Sverige. Tommy dokumenterade framträdandena på lördagskvällen då vi hade öppen scen, men framförallt under avslutningskonserten på söndagen!

Sedan var det dags för middag! Ugnsbakad lax med rostade rotfrukter stod på menyn!

Trevlig samvaro under lördagsmiddagen, många trevliga samtal!

Det bjöds även på dessert efter middagen. Vit chokladcheesecake med rårörda hallon!

Efter middagen så var det dags för öppen scen! Ett nytt koncept på våra ensemblehelger. Fredrik var först upp och spelade tre stycken jazziga låtar med välkända melodier, den ena av dem var ”Den olydiga ballongens visa” av Gunnel Linde.

Göran och Malou var näst och bjöd på två melodier i tvåstämmiga arrangemang. Den ena var ”Penseér” av Andrew Walter.

Ingelöv bjöd även hon på två stycken melodier: ”Ett gammalt dragspel” och Whiskey for breakfast”

Hampus och Joakim spelade två stycken melodier tillsammans: ”Vals på Ängön” av Evert Taube och ”Novelty accordion” av Erik Frank.

Joakim uppträde även själv med två stycken melodier: ”Washington Post” av John Philip Sousa och ”Blånande fjädrar” av Egil Hauge.

Viktor, Helen och Christina uppträde tillsammans med en norsk låt som hette ”Reinlenderen” av Skjalg Bjørstad.

Jesper och Viktor framförde den mycket vackra ”Höstvisa” av Erna Tauro.

Johnny, Jesper och Viktor spelade ”Takt & Ton” av Jack Gill tillsammans.

Till sist så anslöt Hampus och alla fyra avslutade med ”Wiggen” av Rupert Wigg tillsammans.

Så drog även lördagen mot sitt slut och efter en hel del buskspel och annan trevlig samvaro så sa man god natt och gick och la sig. Söndagen startade likt lördagen med en god frukost och sedan mer övning, städ av rummen och lunch.

På söndagen bjöds det in till en slutkonsert för allmänheten och innan konserten så fanns det även fika att köpa, ett koncept som vi började med på ensemblehelgen i maj samma år.

Under fikastunden så hade deltagarna möjlighet att både fika och samtala med konsertbesökarna, flera av dessa var förstås anhöriga till deltagarna.

Som sagt så var det många av konsertbesökarna som var anhöriga till både styrelsen och deltagarna. Jespers föräldrar och farföräldrar kom både för att fika och lyssna på konserten. Anders, Karin, Ove och Siv Lindholm.

Vi fick förstås lite hjälp med själva fikaförsäljningen också, en av dem som hjälpte till var Kenneth Persson, sambo till Marie Wennberg.

Trevlig samvaro under fikastunden.

Efter att alla hade fikat klart så var det dags att börja med konserten. Ordföranden Jesper hälsade alla välkomna innan ordet gick över till Stefan.

Stefan presenterade alla melodier/arrangemang och berättade även lite anektdoter om dem.

Konsert i full gång! Välfyllt med publik.

Fullt fokus på musiken under konserten.

Man fick mycket fin respons ifrån konsertbesökarna som tyckte att musiken var i toppklass!

Konserten avslutades med rungande applåder från publiken och det önskades även extranummer!

Stefan blev sedan avtackad med en blombukett och Jesper delade ut diplom till alla deltagarna.

En stolt lärare tillsammans med två nöjda och glada elever!

Som om det inte var nog med konserten så bjöds det även på lite ”trickspelning” tre man spelandes på ett dragspel, det är inte illa må ni tro!

När konserten var slut så var det dags för gemensam städning av resterande ytor och sedan skiljdes man åt och deltagarna åkte var och en hem till sitt, och med det så var denna ensemblehelg över. Men vi återkommer såklart till nästa år igen!