Konsert för World Accordion Day på Folkets Hus i Vänersborg 2024

World Accordion Day (eller Dragspelets Dag) är den dagen på året då man firar detta fantastiska instrument lite extra. Dagen förekommer alltid den 6e maj, och detta år (2024) kände vi i Västergötlands Dragspelsförbund att det var dags att dra vårt strå till stacken genom att anordna en hyllningskonsert till dragspelet! På måndagskvällen bjöd vi in allmänheten till att lyssna på en konsert där vi visade upp dragspelets alla möjligheter och gjorde det dessutom (till mesta del) av våra lokala förmågor. Här ser vi en gruppbild på nästan alla artister som deltog på scenen. Från vänster: Anders Axelsson, Ingela Larsson, Roland Brandt, Lennart Odeberg, Marcus Nielsen, Stefan Wenerklang, Daga Fagius, Jesper Lindholm, Göran Johansson, Leif Zackrisson, Elmer Håkansson och Viktor Eliasson.

Förberedelser inför konserten. Roland Brandt och Anders Axelsson sätter upp ljudet för kvällen. Kerstin Asklund och Lena Strand samtalar tillsammans i väntan på att konserten ska dra igång.

Stefan och Roland hade med sig några fina klenoder i form av unika och äldre modeller av dragspel. Dessa ställdes ut för uppvisning under kvällens gång. Lennart Odeberg och Göran Johansson beundrar en av modellerna som Stefan hade tagit med sig.

Här har vi alla modeller som ställdes ut. Som sagt både äldre och unika dragspel av olika slag.

Förväntansfulla artister och funktionärer samtalar innan konsertens början. Från vänster: Leif Zackrisson, Solweig Pettersson, Daga Fagius och Erik Larsson.

Soundcheck för Stefan och hans elever. Från vänster: Jonathan Eneroth, Valter Lifbäck, Stefan Wenerklang, Marcus Nielsen, Marcel Bergenart och Elmer Håkansson.

Under publikens ankomst så bjöds det på ostbollar, salta pinnar och äppelcider medans man kunde mingla och samla ihop sig inför konsertens början.

Mingel och trevlig samvaro vid ankomst.

Mr bartender i egen hög person! Erik häller upp välkomstdrink till alla gäster.

Publiken börjar sätta sig ned, och snart drar konserten igång!

Marcus och Valter är redo för att gå upp på scen!

Förväntansfull publik i en (nästan) fullsatt lokal!

Sara Lundgren agerade som konferencier under kvällens gång och guidade publiken genom programmet, vilket hon gjorde med bravur! Först ut var Stefan och hans yngsta elever.

Från Stefans elever fick vi höra flera klassiker så som ”Spanien”, ”Jag hamrar och Spikar”, ”Fattig Bondräng” och signaturmelodin till Nalle Puh.

De tackade för applåderna och Sara välkomnade nästa gäng upp på scen.

Nästa grupp på scen var förbundets egna spelgrupp Vänertrollen. Från Vänster: Jesper Lindholm, Leif Zackrisson, Lennart Odeberg, Göran Johansson och Viktor Eliasson.

Vänertrollen bjöd på dragspelsmusik i arrangerad form. De introducerade sig med deras egna signaturmelodi ”Vänertrollens Paradmarsch” skriven av Stefan Wenerklang. Sedan fortsatte de med ett digert arrangemang av Evert Taubes ”Min Älskling” i 4 stämmor och sist men inte minst framförde de ett 3-stämmigt arrangemang utav Erling Grönstedts vals ”Solnedgång i Roslagen”.

Efter att Vänertrollen hade spelat klart så behöll vi Jesper på scen. Han framförde en samling av tre melodier från japansk media. Vi fick höra ”The Champions Ballad” från tv-spelet ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild”, ”Kidaf’s Melody” från tv-serien ”Scrapped Princess” och ”Stable Trotters Serenade” från tv-spelet ”The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom”. Dessa melodier framfördes dessutom på digitalt dragspel där Jesper tillförde dragspelets ljuva toner med andra instrument så som stråkar, piano och ståbas.

Jesper fick sedan sällskap av Viktor och tillsammans framförde de tre stycken utav traditionell dragspelsmusik.

De började med ”Eskilstunaminnen” av Carl Jularbo, sedan fortsatte de med ”Flickan på Markan” av Gnesta-Kalle och avslutade med ”Slängpolska efter Byss Kalle”.

Nästa man (eller snarare kvinna) till rakning var Daga Fagius från Stockholm som framförde klassisk musik i kombination av både standartbas och melodibas/accordeon.

Daga bjöd oss på fyra stycken och som introduktion framförde hon ”Pastorale” av Thorbjörn Lundquist. Sedan fick vi höra en tango ”Las Bodas de Helena” av Louis Sautner, efter det bjöd Daga på en egenkomponerad melodi som hon kallar för ”Polska i barockstil”. Som avslutning så blev det en Thorbjörn Lundquist till ”Slån och Tisten” ur Botany play.

Så var det dags för en liten paus. Efter pausen fick vi avnjuta de två sista artisterna på scen. Först upp var Anders Axelsson som bjöd på musik på durspel. 3st melodier som han komponerat själv och en traditionell melodi.

De melodier som Anders framförde och som han dessutom komponerat själv var ”Vandra i Norrsken” inspirerat av vyer över Lofoten, ”Snöstormen” som kom till när senaste snöstormen i april drog in över Vänersborg, och melodin med det vackra franska namnet ”La chanson de manipulation” eller ”Låten om manipulation” översatt på svenska. Till sist spelade han ”Böl-Olles schottis” en traditionell låt från Lima i Dalarna och fick dessutom med sig publiken som klappade takten!

Som ackompanjemang hade Anders med sig Roland Brandt på bas och Ingela Larsson på gitarr. Tillsammans kallar de sig för ”Trio Air”.

Sist men långt ifrån minst var de Stefan Wenerklangs tur att anta scenen och han bjöd på tre fantastiska stycken musik!

Först fick vi höra ”Korallröda Läppar” i arrangemang av Olle-Johnny, skriven av Ernesto Becucci. Sedan fortsatte Stefan med ”Flaggan i Topp” som är skriven av honom själv och tillägnad artisten och dragspelaren Inger Nordström. Till sist framförde Stefan ”Britannia” skriven av Pietro Frosini.

Som avslutning bjöds alla artister upp på scen och det framfördes ett fyrfalligt leve för dragspelet som detta år fyllde 195år! Man sjöng och spelade även ”Ja må han leva!” för att fira in detta fantastiska (och mångsidiga) instrument!

Stefan och Marcus framför ett extranummer på scen i en ”duett”.

Efter en sådan lång och diger konsert så tror man kanske att artisterna var trötta på att spela? Absolut inte! Stefan och Viktor rev av några goa bitar efter konserten var slut!

Och med det så hade kvällen nått sitt slut. Tack speciellt till Sara som gjorde ett jättefint jobb som konferencier och bidrog till att denna konserten blivit ett minne som vi sent kommer att glömma! Vi ses 6 maj nästa år igen!