Gräfsnässtämman 2022 och firandet av Västergötlands Dragspelsförbund 50 år!

Äntligen! Efter 2 års väntan med rådande pandemi så kunde vi nu anordna återinförandet av Gräfsnässtämman, som legat i planerna sedan 2020! Och tur var väl det också när vårt förbund fyllde 50 år dessutom!

Stämman och scenprogrammet inleddes med ett allspel på fredagen enligt tradition.
Torsten Wahlström (tidigare styrelsemedlem) Ledde allspelet både på Fredagen och Lördagen, Här är han i fullgång med att buskspela i gräset bland alla husvagnarna.
Och nog var det inte bara dragspel som utövades på stämman utan även dans! Paula och Pål Castell dansar slängpolska framför scenen.
Såklart blev det sena kvällar/nätter med mycket buskspel, både på dragspel och andra instrument så som tvärflöjt och gitarr som vi ser här.
Innan man gick upp på scen och spelade så hade vi i en av bodarna bakom scenen ett greenroom, där man kunde öva inför det man skulle uppträda med.
Kanske den yngsta utav deltagarna på scenen, Elin Norrback som är elev till Stefan Wenerklang.
Allspelet drar igång på Lördagen.
Och spontant blev det även några som dansade till allspelslåtarna!
I samband med vårt 50-årsfirande så hyllade vi vår hedersmedlem Eva Brevik, som varit medlem enda sedan starten 1972!
Hon fick ta emot en bukett med blommor och ett certifikat, men hon fick även en biljett för gratis deltagande på vår Ensemblehelg i Oktober.
Vi hade ett digert scenprogram både på fredagen och lördagen med framträdande av bland annat Bitte Lundström på Durspel, Frosinisällskapet, vår egen ensemblegrupp Vänertrollen, Nääs Dragspelsklubb, Trolldraget och Helen och Joakim Brink från Karlskoga. Här ser vi delar utav våran unga styrelse i en trio med (från vänster) Sara Lundgren, Jesper Lindholm och Viktor Eliasson.
Nääs Dragspelsklubb har alltid enda sedan den första Gräfsnässtämman uppträtt på scenen. Ett gott gäng med musik på dragspel, bas, trummor, fiol och sång!
Vi delade även ut i vårt lotteri 3st gratisprenumerationer på Nygammalt i Norden. Här ser vi vinnarna.
Emellan alla uppträden på scenen så hade vi en konferencier som presenterade alla som kom upp och spelade på scenen. Vår konferencier var ingen annan än Inger Nordström, som gjorde ett fantastiskt jobb med att hålla publiken underhållen från början till slut! Tyvärr fick vi ingen bra bild på henne under stämmans gång.
Trots att det var lite kallt under kvällarna så trotsade man detta och spelade ute ändå, men man fick klä på sig varmt för att stå ut då det blev kyligare ju närmre man kom in på småtimmarna.
På Söndagen avslutade vi stämman med ett tårtkalas för att fira ordentligt att förbundet fyllde 50 år! Detta hölls inne i bygdegården då vädret inte riktigt var med oss den dagen.
Och tårtorna de gjorde vi själva, men vi tog in hjälp av Anders och Karin Lindholm som är pappa och mamma till ordföranden Jesper Lindholm.
Här följer nu i steg för steg hur vi tillverkade tårtorna. Anders (liksom Jesper är) har varit konditor under sitt arbetsliv så att få hjälp av honom var ju inget snack om saken.
Som tur var kunde vi få in en lånad gräddmaskin som kör ut färdigvispad grädde på nolltid, så att arbetet med tårtorna kunde gå smidigt fram.
Man börjar med att blanda till fyllningarna, här blandar Jesper till en jordgubbsgrädde med jordgubbssylt i.
Sedan stryks fyllningarna ut på anslagen (tårtbottarna), första lagret bestod av gräddvaniljkräm.
Andra lagret bestod av Jordgubbsgrädde.
Efter det stryks tårtorna upp med vanlig vispgrädde. Jesper jobbar som sagt som konditor och kunde genom sin arbetsplats köpa in råvarorna så som jordgubbar, sylt, vaniljkräm och tårtbottnar så vi kunde få tårtor utav högsta kvalitet!
När man monterat (satt ihop tårtorna) så spritsas en fin kant utav grädde…
…och efter det spritsas ett mönster både i mitten och längs toppkanterna, också med grädde.
Slutligen är det dags för de härliga jordgubbarna som garnering!
Karin hjälpte till med garneringen av tårtorna samt med fotografering under arbetet.
Det gäller att sätta jordgubbarna snyggt och prydligt så att tårtorna blir vackra.
Anders skrev även jubileumstext till några utav tårtorna på gul marsipan.
Här ser vi de färdigskrivna texterna.
Marie Wennberg (suppleant i styrelsen) och hennes sambo Kenneth Persson hjälpte till med kaffe och tårtservering samt med uppställning av bord och stolar.
Här har vi de färdigställda tårtorna.
50-årstårtorna och en fin bakgrund med lite grönt i naturen, somrigt och härligt!
Vår kassör Solweig Pettersson gjorde ett massivt jobb med att få stämman att fungera så bra som möjligt och höll i ordningen på scenprogrammet. Hon fanns alltid med i bakgrunden under stämmans gång.
Men innan det var dags för tårtkalas så inledde vi söndagen med ett sista allspel, denna gången i ledning utav Roland Brandt.
Som tur var så hölls sig vädret regnfritt under allspelets gång.
Delar av styrelsen och Johnny Sandelin (tidigare styrelsemedlem) spelade med på allspelet även på söndagen.
Och så var det dags för tårtkalas! Det var många som kom och firade med oss och bygdegården fylldes med ett härligt mingel med glada människor!
Stefan Wenerklang som tidigare varit ordförande i förbundet var både glad och stolt att få delta i vårt 50-årsfirande. Förutom att spela och delta under stämmans gång så hade han även en viktig roll att inleda Lördagens scenprogram med berättande av Västergötlands Dragspelsföbunds historia. Stefan tillsammans med Sara Lundgren skapade dessutom en fin historiepärm som deltagarna på stämman fick titta och läsa i.
Fler glada och tårtsugna stämmdeltagare.
Vare sig man drack Kaffe, te eller saft så hade vi alla alternativ.
En glad och stolt ordförande håller i en utav tårtorna. Vi ses nästa år i Gräfsnäs!