Ungdomslägret på Karlsrogården 2023

Efter 3 års uppehåll p.g.a. pandemi m.m., kunde vi äntligen genomföra ett ungdomsläger på sommaren igen! 6-10 Augusti höll lägret på och detta år blev det ett gemytligt och mysigt läger med lite färre deltagare än vad vi har haft förut. Trots allt regn som föll ner på Karlsrogården så blev det ett väldigt lyckat läger, som vi med stolthet lägger till historieböckerna. I slutändan blev det 6st deltagare och dessa var:

Anders Edman, från Gunnarskog

Bastian Bergström, från Göteborg

Fabian Danielsson, från Arvika

Milo Castell, från Vänersborg

Moa Eriksson, från Mangskog

och Felix Belin, från Malmö

Ledare för årets ungdomsläger var Stefan Wenerklang från Vänersborg. Stefan har sedan många år tillbaka agerat som lärare på diverse läger, kurser och ensemblehelger. Han gjorde jobbet som vanligt med bravur, och slutresultatet av lägerveckan blev mycket bra. Detta var det första utav förbundets sommarläger som Stefan hållit i sedan 2010.

Jesper Lindholm från Trollhättan (förbundets ordförande) såg till att allting fungerade utan problem under lägrets gång. Inte nog med att han hjälpte till med matlagningen och mycket annat, han hann även med att delta i spelandet och själva lägerkursen samtidigt.

Gruppbild på nästan alla deltagare samt Stefan och Jesper. Bastian blev tyvärr utanför bilden då man endast ser en del av hans dragspel längst till vänster. Som tur var fick vi tagit många andra fina bilder på honom!

Lägret startade med att deltagarna blev indelade i sina rum och fick sig tilldelat scheman m.m. inför veckan. Innan det var dags för middag så passade de på att spela lite kort i väntan på att maten skulle bli klar.

Medans de andra spelade kort så förberedde Anders och Karin middagen. Anders och Karin Lindholm är föräldrar till Jesper. Första kvällen blev det grillmiddag med korv och hamburgare!

Solweig Pettersson som är förbundets kassör, hjälpte även hon till med matlagningen under lägret samt en hel del andra saker som gjorde att lägret kunde flyta på utan problem.

Under tiden som grillen skulle bli färdig för att börja grilla med så passade man på att ha en liten pratstund innan maten.

Anders var grillmästare på inte mindre än två tillfällen under lägret. Söndagen blev första passet.

När grillen var redo så kunde deltagarna komma och få sig goda och nygrillade hamburgare och korvar!

Trots att det blev regn under hela kvällen så blev det väldigt mysigt under lusthuset medans man hörde dropparna falla på taket. Tack vare grillen så höll sig värmen bra också.

Moa ser både glad och hungrig ut!

Milo och Fabian ser nöjda ut att ha fått i sig lite mat och dryck.

Likaså gör Felix.

Även Bastian och Anders ser mätta och belåtna ut.

Trots att det var mysigt ute i lusthuset så var det ändå väldigt skönt att komma in i stugvärmen.

Då Stefan inte kom förrän på måndag morgon så fick deltagarna istället ägna sig åt lite inomhusaktiviteter under söndagskvällen. Milos pappa Pål Castell (som för övrigt är revisor i förbundet), anordnade både kluriga och roliga lekar som var givande för att deltagarna skulle lära känna varandra lite närmare.

Det ser väldigt klurigt ut, vad är det Felix skriver/ritar?

Här fick de i uppgift att dra ett streck över alla cirklar på pappret, men man fick endast använda sig av fyra linjer.

Visst ser det väldigt klurigt ut?

Pål skriver ner resultatet och inväntar på att de ska komma på en lösning på problemet.

Under tiden som detta pågick så satte Gulvi och Bo-Gunnar Flenser upp en bröllopsdekoration som skulle presenteras för ett brudpar dagen efter. Gulvi och Bo-Gunnar är en del utav teamet som har hand om Karlsrogården och har agerat som våra hyresvärdar under alla de år som vi har anordnat evenemang på Karlsrogården. Utan dem hade vi inte ens kunnat vara där!

Efter allt stillasittande och tänkande så var det dags för lite aktivitet med rörelse. Det blev den klassiska grenen att balansera ett ägg på en sked medans man går en bestämd distans, dock fick de istället balansera en rödbeta på skeden då ägg kan bli väldigt kladdigt om det ramlar av skeden och knäcks, Anders och Fabian fick möta varandra.

Här går det undan!

Milo sprang så snabbt att han knappt han komma med på bild!

När de hade gjort en runda så fick de sedan göra samma sak fast gå baklänges istället!

Efter alla lekar och även lite spelande under söndagskvällen så var alla trötta och gick för att sova. Morgonen därpå var Anders först till frukosten och ser väldigt glad och pigg ut!

Felix var inte långt efter. Det gäller att få i sig lite energi på morgonen så att man orkar med resten av dagen.

Pål hjälpte till med att ställa fram allt till frukosten och fick sig även själv lite frukost.

Efter frukost så hade Stefan anlänt och de kunde äntligen starta med spelandet och undervisningen.

Kl 11:00 så var det dags för lite fikapaus efter ett långt spelpass på morgonen.

Och medans deltagarna fikade och spelade på så förberedde Marie Wennberg lunchen, här står hon och vaktar baconet som steks i ugnen till Fläskpannkakan.

Sigrid Öjefelt, dragspelsentusiast från Färjestaden, var med under hela lägrets gång. Även om hon inte deltog på själva undervisningen så satt hon hela tiden och lyssnade på utvecklingen av den. På kvällarna däremot kom dragspelet fram och hon var som vanligt en av dem som höll på längst, ända in på småtimmarna.

Undervisningen pågår för fullt.

Ett av de arrangemang de jobbade med var Stefans egna komposition ”333”, som tar stor inspiration från den keltiska musiken och ska musikaliskt visualisera en resa med ett lastfartyg påväg med irländska flyktingar till Australien. Mäktig musik helt klart!

Full koncentration på musiken.

Bastian ser också mycket koncentrerad ut.

Efter lunchen så fick deltagarna i uppgift att skriva egna kompositioner, Bastian skrev en melankolisk melodi som hette ”Skeppet Seglar”, likt Stefans ”333” var denna melodi också inspirerad utav keltisk folkmusik.

Felixs komposition hette ”Bel Valso” inspirerad av den legendariske dragspelskompositören Pietro Frosinis stycke ”Bel Viso” som Felix nyligen hade lärt sig innan lägret började.

Fabians komposition hette ”Latmasken” och var tillägnad hans katt som tydligen är väldigt lat. Detta läger var också Fabians första med oss, och vi hoppas på att han återkommer på många framtida både läger och ensemblehelger!

Milo satt på övervåningen och skrev på sin komposition som hette ”På Karlsrogården” Mycket trevligt med en melodi tillägnad denna fantastiska lägergård!

Moa skrev en låt som fick heta ”Pixie”, tillägnad hennes farbrors nyligen införskaffade hundvalp, mycket sött!

Anders komposition fick heta ”Vals på Loftet” då han satt på övervåningen/loftet och skrev den, mycket fin vals!

Medans deltagarna skrev sina egna kompositioner så hölls det på för fullt att fixa middagen i köket. Marie hackar lök. Marie Wennberg (som för övrigt är suppleant i styrelsen) hjälpte till med matlagningen under första delen utav lägret och som vanligt var hon på gott humör och spred glädje i köket!

Jesper var som sagt med hela veckan och lagade mat han också. Under dessa evenemang så är det Jesper som planerar matsedeln samt inköpen, det krävs mer arbete än vad man kan tro.

Roligt hade de i köket också! Det måste man ha annars smakar inte maten bra!

Felix i djup koncentration med att skriva på sin komposition.

Så var det dags för middag! Denna kväll serverades det Gnocchigratäng med tomat och mozzarella, mumsigt!

Under kvällen fick vi även lite gäster, en av dessa gäster var Johnny Sandelin (i rutig skjorta) som många andra år deltagit på våra ungdomsläger och som dessutom tidigare suttit i styrelsen som både suppleant och sekreterare.

Viktor Eliasson (ledamot i styrelsen) var också och gästade oss under måndagskvällen. Tyvärr kunde han ej delta på hela lägret denna gång.

Efter ett långt pass med både ensemblespel och komponerande så var deltagarna både hungriga och trötta, då var det inte fel med påfyllnad av lite energi.

Efter middagen så var det dags för lite buskspel!

Skönt att få dra ordentligt i bälgen efter ett långt pass i köket tyckte Jesper.

Medans några utav oss spelade på inne i huvudbyggnaden så passade deltagarna på (som hade suttit och spelat hela dagen) att röra på benen lite. Då vädret tillät för lite utomhusaktivitet så spelade de både volleyboll, kubb och kastade frisbee.

Sara Lundgren (vice ordförande i förbundet) som också gästade oss under kvällen, deltog i aktiviteterna utomhus.

Skönt att regnet höll upp lite under veckan i alla fall…

Pål var även med denna kväll och höll i aktiviteterna.

Snyggt kast Anders!

Lägergården i vackert kvällsljus.

Sista delen utav måndagskvällen spelade deltagarna kort på övervåningen medans spelandet pågick för fullt på nedervåningen.

På tisdagen fortsatte arbetet med deltagarnas egna kompositioner, Stefan hjälpte dem med att notera det som de hade skrivit. Det ser ut som de ändå har väldigt roligt med detta arbete.

Tisdagslunchen bestod utav en sallad med kyckling, couscous och rhode-islanddressing!

Nog ser det smarrigt ut.

Tomat, gurka, majs och rödlök fanns med för att göra salladen komplett!

Gott med lite påfyllning av energin så man orkar spela resterande utav dagen.

Lite lunchpaus innan spelandet drar igång igen.

Detta var första lägret med oss även för Bastian. Såklart hoppas vi även att han återkommer på flera läger och andra evenemang!

Felix var med första gången på vinterlägret 2023 och fick mersmak, vi är glada att han även kom på sommarens läger.

Stefan ser nöjd ut med resultatet av vad deltagarna har åstadkommit.

Tisdagens middag bestod utav lasagne med vitlökssalami och till det var det en pizzasallad.

I sluttampen av kvällarna blev det även ett kvällsmål innan läggdags, gott att få något i magen innan man kryper till kojs (eller spelar några sista låtar).

Matsalen på Karlsrogården är stor och fin, och lämpar sig för stora såväl som små grupper.

Stefan och Bastian höll på med finslipning och notering av kompositioner ändå till några minuter innan tolvslaget, det är tufft att vara på läger med Stefan!

Så var ännu en dag slut och man inser att tiden går fort på ett sådant här läger, men det är ju förstås också ett gott tecken på att man har väldigt roligt!

På onsdagen var det dags att förbereda sig inför konsert, här pågår genrep och finslipning för fullt.

Bastian, Moa och Milo i full koncentration på noterna.

På onsdagen kom också Christina Höglund Patell på besök. Lärare och dragspelspedagog till både Anders, Moa och Fabian. Christina spelade med i stämmorna på några låtar.

Christina är som sagt dragspelspedagog och har sitt säte i Arvika, där hon har ett flertal elever och har även agerat som lärare på Karlsrogården tidigare. Dock var det lägret inte i arrangemang av Västergötlands Dragspelsförbund utan ett läger som Stefan och Christina arrangerade tillsammans för att deras elever skulle få chansen att träffas och spela ihop.

Ibland blir det lite mycket med musiken så då kan man faktiskt få ta en paus och kolla lite i mobilen (men bara ibland).

Fullt ös i köket! Paula Castell som är mamma till Milo och även suppleant i styrelsen hjälpte till med både maten till lägret och fikaförsäljningen inför konserten.

Onsdagens middag bestod utav grillad fläskytterfilé samt ugnsrostade rotfrukter och en kall bearnaisesås. Anders agerade för andra gången på detta läger som grillmästare!

Karin övervakade grillningen så att allt gick bra.

Ja nu gällde det att skaffa sig ordentligt med energi innan konserten! Moa, Milo och Fabian ser riktigt hungriga ut!

Eftersom det var sista kvällen på lägret så bjöds det även på dessert, chokladmousse med vispad grädde, det är inte fy skam det!

Det blev en härlig middag med några extra middagsgäster som fick njuta utav den goda maten.

Solweig, Anders och Karin fick även de sig en bit mat efter att ha slitit i köket och ute vid grillen.

Dags för dessert! Stefan fotar även han.

Här är han igång med fotandet igen! Rakt genom köksluckan!

Christina och Stefan har känt varandra ända sedan tiden då de gick musikutbildning på Ingesund.

Alla avnjuter sina desserter i gott sällskap.

Efter middagen så var det dags för diplomutdelning, Stefan och Jesper delar ut diplomen till deltagarna samt får sig varsin kram av dem.

Självklart avtackades även de som hade varit med hjälpt till under lägret med matlagningen och mycket annat!

Jesper fick även sig en kram av sin gamle far.

Solweig ser nöjd och glad ut efter att ha fått sig lite gott och en blomma på det!

Sist men absolut inte minst så tackades även Stefan av med en chokladkartong och en stor kram från ordföranden!

Men än var inte lägret slut, nu var det bara att ställa iordning matsalen för fikaförsäljning till alla som kom och lyssnade på konserten! Och nog var det ett dignande fikabord som dukades upp!

Här fanns allt mjöligt gott. Vetebröd, jordgubbsbakelser, smörgåsar, morotskaka, drömtårta, småkakor och kokosrutor. Även chokladmoussen som blev över från middagen såldes.

Sara kom för att både fika och lyssna på konserten, glad som alltid!

Nog kom det allt några fikasugna gäster också!

Kön bildades snabbt och det var många som köpte fika.

En utav fikagästerna och åhörarna var Viktor Barrsäter Flyren som ser väldigt glad ut och sugen på både fika och musik!

Med Viktor var även hans mamma Veronica Flyren som också ser väldigt glad och fikasugen ut!

Lägerungdomarna, Stefan, Christina, Sara och Johnny satt i ”den lilla” matsalen och fikade samt samtalade om allt mellan himmel och jord.

Många fikasugna gäster.

Gulvi och Bo-Gunnar kom även dem och fikade samt lyssnade på konserten.

Det är roligt och uppskattat att även våra hyresvärdar kommer och gästar oss!

Många trevliga samtal under fikastunden.

Jakob Henriksson var en av de sista gästerna som anlände till konserten, han fick köpa sig en bakelse i sista minut!

Så var det dags för konsert! Stefan presenterade alla melodier och berättade lite om var och en.

Publiken var mäkta imponerade över vad lägerungdomarna hade lärt sig under veckan!

Konsert i full gång!

Moa och Milo spelade i samma stämma på samtliga låtar.

Likaså gjorde Fabian och Felix.

Bastian spelade både i samma stämma som Anders men ibland hade han en annan stämma eller fick spela bas på somliga utav arrangemangen.

Hela ensemblegruppen med Stefan i täten.

Stefan spelade med på alla arrangemangen och agerade som dirigent samtidigt.

Deltagarna fick även chans att framföra sina egna kompositioner samt presentera dem och berätta hur de kom på titlarna till dem.

Åhörarna var av spridda åldrar, här har vi ryggen på en av de minsta, kanske en framtida dragspelare?

Jesper framförde några solostycken på konserten, här spelar han ett valsmedley i fransk musette-stil på sitt digitala Rolandspel, vilket man kan ställa in många olika dragspelsljud på men även en rad olika andra instrument så som piano, gitarr, flöjt m.m.

Stefan och Jesper framförde även ett duoarrangemang av den otroligt vackra melodin ”Errol Flynn” av Amanda McBroom.

Efter att konserten var klar och de flesta av besökarna hade åkt hem blev det lite kvällsfika för att lugna ner nerverna från konserten. Johnny och Sara stannade kvar under kvällen.

Men det var många som var spelsugna, Stefan och Christina var några utav dessa.

Sigrid både spelade och lyssnade till all musik som framfördes under kvällen.

Roland Brandt stannade kvar och tog fram sin kontrabas ”Greta” för att hänga med i buskspelet.

Göran Johansson gjorde likt Sigrid och både lyssnade och spelade till musiken.

Johnny, Sara och Viktor var också spelsugna.

Det gäller att hänga med på alla melodier som föreslås.

Sigrid och Christina djupt koncentrerade på musiken.

Stefan var med och spelade trots att han även spelat under konserten, men han tar oftast alla tillfällen som ges för att buskspela lite.

Det blev även lite sång under kvällen, Kerstin Asklund och Stefan sjunger den klassiska visan ”Augustin”.

Inte nog med att det var både spelande och sång så blev det även dans under kvällen, Stefan och Sara dansar vals.

Hej vad det går i dansen!

Men även de roligaste kalasen har sitt slut. När alla gäster hade åkt hem och några utav deltagarna till och med hade suttit uppe till kl 04:00, så var det dags för att gå och lägga sig. Torsdagen avslutades med frukost sedan packning och städ av rum och övriga ytor.

Så var lägret slut för denna gång. Alla deltagarna var nöjda med lägret och såg fram emot framtida läger, somliga såg även fram emot höstens ensemblehelg. Tack säger vi till alla som hjälpte till att göra detta läger till en fantastisk upplevelse och ett minne för livet!